Embassy of JAPAN in Romania : Festivalul băieților „Tango no Sekku” în cea de-a cincea zi a celei de-a cincea luni (5 mai)

0
25

În Japonia, cea de-a cincea zi a celei de-a cincea luni (5 mai) se numește în mod tradițional Tango no Sekku și este un festival dedicat creșterii și dezvoltării băieților, similar cu festival fetelor, Hina Matsuri (Festivalul păpușilor), care are loc în cea de-a treia zi a celei de-a treia luni din an (3 martie).

Tango no Sekku (Festivalul băieților) este un moment în care se dorește ca băieții să scape de boli, accidente și alte calamități și să crească puternici.

Pentru a marca această zi, familiile cu băieți își decorează casele cu zmeie uriașe, în formă de crap (koinobori) și expun în interior păpuși ale unor războinici sau ale altor eroi. Crapul simbolizează puterea și succesul; potrivit unei legende, crapul a înotat în amonte și a devenit dragon.

În ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți oameni s-au mutat în apartamente și case mai mici, zmeiele-crap au devenit de dimensiuni mai mici, existând chiar versiuni în miniatură, care sunt expuse în interiorul caselor.

Tot în această zi, familiile fac adesea baie cu frunze și rădăcini de iris, întrucât se crede că irisul promovează sănătatea și alungă răul. Se mănâncă, de asemenea, prăjituri de orez învelite în frunze de stejar și umplute cu pastă dulce de fasole roșie, numite kashiwamochi.

日本では、3月3日の女の子の「桃の節供」と同じように、5月5日を「端午の節句」として男の子の成長を祝います。「端午の節句」は、男の子が病気や事故などの災厄を逃れ、力強く成長してくれることを願うものです。
この日に合わせ男の子のいる家庭では、鯉のぼりと呼ばれる鯉の形をした吹き流しを飾ったり、武将や英雄の人形を飾ったりします。鯉のぼりを飾る伝統は、強く勇敢な鯉が遡上して龍になるという中国の伝説に基づいて江戸時代に始まったといわれています。
近年では、マンションや狭い家に住む人が増えたため、鯉のぼりのサイズも小さくなり、ミニチュアの鯉のぼりが家の中に飾られることもあります。
またこの日は、菖蒲の葉や根をお風呂に入れる習慣があり、柏餅(かしわもち)と呼ばれる、柏の葉で包んだ餡入りの餅も食べられます。
日本では1948年に5月5日が「こどもの日」として国民の祝日になりました。

 

Embassy of JAPAN in Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.