Acum 186 de ani, pe 28 februarie 1835, medicul, folcloristul și filologul finlandez Elias Lönnrot prezenta lumii culegerea de poeme folclorice finlandeze transmise pe cale orală timp de mai multe secole, într-o lucrare cu un titlu de mare simbolistică, Kalevala (țara eroilor). Cele 50 de poeme culese de Lönnrot vorbesc despre geneza lumii, etnogeneza poporului finlandez, evoluția lui istorică, rapsozi și vraci, despre cei plecați în călătorii de pețire sau răpire ori de căutare a unui refugiu în țara de dincolo de mare.

foto 1

În 1942 a apărut la Bucureşti prima traducere românească a Kalevalei, făcută în proză, de Barbu B. Brezianu, cu o prefață de romancierul, dramaturgul și eseistul Ion Marin Sadoveanu (foto 1). Cu 8 ani înainte, Barbu Brezianu cumpăra, din întâmplare, o traducere în franceză a epopeii Kalevala.Doi ani mai târziu, Liga Națiunilor, pentru a marca 100 de ani de la apariția Kalevalei, lansa un concurs de traducere a culegerii de poeme folclorice finlandeze. Cu ajutor din partea legației Finlandei la București, Barbu Brezianu înșira pe hârtie, în limba română, epopeea populară culeasă cu mai bine de 100 de ani înainte de Elias Lönnrot.

foto 2

 

În semn de înaltă cinstire, Finlanda i-a acordat lui Barbu Brezianu Ordinul Trandafirului Alb și, mai târziu, în anul aniversar 1985, medalia „Kalevala”. 17 ani după traducerea în proză, epopeea Kalevala a apărut în versuri, în românește, în anul 1959, sub semnătura poetului și romancierului Iulian Vesper (1908-1988), un prolific traducător din literatura universală (foto 2).

 

foto 3

 

În 1999, pentru a marca 150 de ani de la publicarea unei ediții revizuite a Kalevalei în 1849, la Helsinki a fost organizat un congres al traducătorilor epopeii populare finlandeze la care a participat și Barbu Brezianu, cel mai în vârstă dintre ei. În același an, traducerea sa în limba română a fost republicată într-o formă editată, ilustrată cu lucrări ale pictorului Marcel Chirnoagă (foto 3,4,5).

 

foto 4
foto 5

Ambasada României în Republica Finlanda

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.