Armand Gosu : CEL PUȚIN 26 DE JURNALIȘTI CONDAMNAȚI SAU ARESTAȚI ÎN RUSIA

0
38

Cel mai frecvent motiv pentru care jurnaliștii sunt urmăriți penal este răspândirea de „falsuri” despre armata rusă. Numărul jurnaliștilor din Rusia care se află în arest sau care execută deja sentințe a crescut la cel puțin 26, a calculat publicația «Вёрстка».

În ultimii ani, 15 jurnaliști au fost condamnați la pedepse maxime cu executare, dintre care doar doi au fost condamnați cu suspendare, iar un altul a primit ca pedeapsă munca obligatorie. Ceilalți 12 au primit sentințe reale, cu executare.

Persecuția jurnaliștilor în Rusia

Pedeapsa minimă de închisoare – 2 ani, cea maximă – 22 de ani într-o colonie
Denis Șaikin, fostul editor al MK Chernozemye, a primit cea mai mică pedeapsă cu închisoarea – 2 ani în colonie – în august 2022. Instanța l-a găsit vinovat de șantajarea proprietarului unei fabrici de pâine pentru că a refuzat să publice un material despre confiscarea de către raider a unei întreprinderi rivale.

Ivan Safronov, un fost corespondent al Kommersant și Vedomosti, a primit cea mai severă pedeapsă – în septembrie 2022, Tribunalul orașului Moscova l-a condamnat la 22 de ani de închisoare în colonie în regim strict într-un caz de trădare de stat (spionaj).

Jurnaliștii sunt cel mai des urmăriți penal pentru „falsuri” despre armata rusă
Cel mai frecvent motiv formal de urmărire penală a jurnaliștilor este difuzarea de „falsuri” despre armata rusă. Acest articol apare în cel puțin șapte cazuri penale. Pe locul al doilea se află așa-numitele articole „extremiste” – organizarea de activități ale unei organizații extremiste și participarea la o comunitate extremistă. Șase persoane sunt urmărite penal în temeiul acestor articole. Pe locul trei se află articolul privind șantajul, în baza căruia cinci jurnaliști sunt urmăriți penal.

În plus, forțele de ordine îi acuză pe lucrătorii din mass-media de posesie de explozibili, insultarea oficialilor, huliganism, trădare de stat, spionaj, pregătirea pentru preluarea violentă a puterii, precum și de o serie de articole teroriste.

Printre jurnaliștii urmăriți se numără doi străini – Evan Gershkovich, cetățean american și corespondent al Wall Street Journal, și Dmytro Hilyuk, cetățean ucrainean și corespondent al UNIAN. Evan Gershkovich a fost arestat în martie 2023 sub acuzația de „spionaj”. Hilyuk a fost răpit de militari ruși în martie 2022 de la domiciliul său de lângă Kiev. De ce este acuzat – nu se știe.

Reamintim, după cum a scris anterior «Вёрстка», timp de doi ani rușii au fost amendați pentru „falsuri” militare și „discreditarea” armatei cu peste 200 de milioane de ruble, iar pe articole penale au fost condamnate 132 de persoane, inclusiv 23 de femei.

Armand Gosu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.