Radu Hossu : Planul Victoriei a lui Zelensky

Ce este, ce înseamnă și dacă poate fi implementat:
A fost prezentat în Rada Supremă, parlamentul unicameral din Ucraina cu intenția de a informa legislativul și prin acesta și poporul ucrainean. Planul nu are nevoie de aprobarea Radei el neavând caracter de obligativitate și nici nu suportă constrângeri legislative.
Acesta este format din 5 puncte, cu 3 anexe secrete:
1. NATO. Invitația pentru a adera la NATO.
– Președintele Zelensky argumentează că doar așa rusia se va opri din agresiunea asupra Ucrainei. În lipsa unei victorii militare și evacuarea totală a rușilor din teritoriile ucrainene ilegal ocupate, argumentele aduse de Președintele ucrainean sunt valide. Niciodată rusia nu se va opri din a agresa Ucraina fără ca această să aibă garanții (nu „asigurări”, terminologia folosită în Memorandumul de la Budapesta) de securitate care să oblige rusia la a sta potolită;
2. Apărare. Creșterea capabilităților militare de apărare a Ucrainei. Aici avem prima anexă secretă care a fost împărtășită cu partenerii strategici importanți.
– Acest punct practic readuce în discuție necesitatea dezvoltării industriei de apărare ucrainene, transferul tehonologic și de know-how dinspre țările partenere. Este punctul critic din perspectivă militară pentru momentul actual al războiului, pentru că este punctul din Plan unde se cere ridicarea limitărilor pentru rachetele cu lungă de acțiune, sisteme de apărare anti-aeriană și înarmarea brigăzilor formate în ultimul an. Consilierul președintelui Zelensky, Podolyak a dat de înțeles că există și o listă de ținte militare legitime de pe teritoriul rus pentru care Ucraina cere aprobarea să le lovească;
3. Descurajare. Desfășurarea de către parteneri a armamentului militar non-nuclear, deci convențional, pe teritoriul Ucrainei. Aici avem a doua anexă secretă împărtășită doar cu următorii parteneri: SUA, UK, Franța, Germania și Italia.
– Acest punct, spre deosebire de punctul 2, care se referea la situația prezentă, este unul dintre punctele care se referă la situația viitoare, postbellum. Cel mai probabil discutăm despre pachete militare care pot conține sisteme de apărare strategice ca Aegis Ashore și/sau THAAD, capabilități de Război Electronic avansat anti radar, anti satelit. O astfel de listă NNSW (NonNuclear Strategic Weapons) poate conține, dar nu se limitează la: rachete balistice cu rază medie și lungă de acțiune (ex: ATACMS, Tomahawk), rachete sau bombe cu dispersie sau anti bunker (ex: JDAM), accesul sau posibilitatea contractării avioanelor Gen V, F-35, Tancurilor Gen IV etc. Toate aceste capabilități și sisteme aeriene, terestre și navale ar convinge rusia că orice încercare de a reîncălzi conflictul s-ar lovi de un răspuns ferm și dur din partea Ucrainei.
4. Strategia Economică. Ucraina oferă bogățiile sale minerale către partenerii SUA și UE. La acest punct avem ultima anexă secretă.
– După cum se știe, Dumnezeu când s-a plimbat pe Pământ să împartă resursele, s-a întâmplat de mai multe ori să i se spargă punga cu ele și în unele zone ale lumii găsim o abundență de tot felul de resurse valoroase. Unul dintre acele locuri este Ucraina. Aici discutăm despre valori ale resurselor, care însumate, depășesc cu mult bugetele militare ale tuturor țărilor de pe planetă pentru decenii la rând: litiu, titaniu, uraniu, grafit, mangan, minereu de fier, aur, zinc, nichel, mercur, pe lângă alte metale extrem de rare.
Ucraina prin acest Plan este dispusă să ofere la condiții avantajoase parteneriate companiilor din SUA și UE pentru a exploata alături de companiile autohtone aceste resurse. Un win-win economic, atât pentru partenerii vestici cât și pentru Ucraina care este într-o nevoie extraordinară de capital străin investit.
Practic, cu acest punct, Ucraina face curte din perspectivă economică partenerilor, cu o ofertă aproape de nerefuzat;
5. Exportator de securitate. La fel ca și la punctul 4, discutăm despre un moment postbellul, prin care Ucraina se oferă spre a ridica presiunea de pe umerii SUA cu privire la protejarea flancului estic al NATO în Europa și a înlocui trupele Americane cu trupe Ucrainene.
– Acesta este un punct care nu cred că va face multe furori în rândul statelor NATO de pe flancul estic, chiar dacă ucrainenii au dreptate când spun că Forțele Armate ale Ucrainei (AFU/ZSU) sunt cele mai experientate forțe din lume în lupta cu rusia. Din perspectivă strategică, statele de frontieră estică ale NATO susțin prezența americanilor pe teritoriul lor datorită garanțiilor oferite de superputerea pe care o reprezintă Armata Americană și nu (doar) pentru experiența sau prestigiul militarilor săi.

Acest punct este un punct eminamente politic, făcut pentru a-i convinge pe Trumpiști că Zelensky este cel care vrea să ridice povara americii sau cel puțin să o slăbească, prin oferirea de a da o mână de ajutor.

Din perspectiva mea, acest Plan al Victoriei în primul rând nu este un Plan în adevăratul sens al cuvântului și nu respectă metodologia obișnuită pentru a intra în înțelesul de Plan sau alternativ, Strategie.
Ceea se dorește a fi însă, este la fel de important:
– Atragerea atenției Vestului că războiul nu doar că nu este pierdut, însă el, prin voință politică comună. Putem vedea o licărire de curaj în Germania, unde un potențial candidat la postul de Cancelar, liderul CDU Friedrich Merz a spus „Dacă voi fi cancelar, voi da rusiei un ultimatul cu privire la lovirea țintelor de infrastructură strategică civilă. Dacă acest ultimatum nu va fi respectat, voi oferi Ucrainei rachetele Taurus și voi pleda pentru ridicarea tuturor limitărilor asupra armamentului occidental”.
– Este un mesaj intern pentru populația ucraineană. Ucraina a început de ceva vreme deja să simtă oboseala războiului. Chiar dacă încă există o majoritate a populației care își dorește continuarea războiului și o majoritate chiar mai largă care susține actuala administrație și pe Președintele Zelensky, degradarea moralului în rândul populației și a Armatei este din ce în ce mai vizibilă nu doar în sondaje, dar și în acțiunile de pe front (numărul dezertărilor este în creștere).
Acest Plan vine să dea un nou suflu scopului ultim „Victoria”, care se traduce printr-o pace justă pentru Ucraina.
– Este un mesaj prevenit pentru Vest. O asigurare în cazul în care Vestul dezamăgește, Președintele Zelensky să aibă argumentele scrise ce-i pot servi ca scuză politică în cazul unei înfrângeri a Ucrainei. Iar cum Vestul este obișnuit să dezamăgească, din multe motive, fie că este vorba de implicarea rusiei în alegeri și generarea de destabilizare politică, fie că este vorba de un somn dulce al ignoranței bazat pe obișnuința că totul este „business as usual”, fie că este vorba de lideri slabi sau corupți, ne putem aștepta ca Vestul să dezamăgească Ucraina într-un final. Dacă asta se va întâmpla, Președintele Zelensky s-a asigurat că nu va plăti (doar) el factura politică.
– Este într-un final o foaie de parcurs, care, dacă este acceptată de liderii Vestului, atunci da, va duce la Victoria (cu V mare) Ucrainei. Va avea susținere? În această formă cu siguranță nu. Mai ales Punctul 1. Însă într-o formă dezbătută și îmbunătățită (din perspectiva Vestului), ar putea prinde tracțiune. Statele Unite ale Americii sunt cheia aici, alături de Germania, Franța și Italia.
Dacă ați ajuns până aici cu lectura, nu pot decât să vă mulțumesc că ați avut răbdare, mă bucur că am astfel de urmăritori și cititori și sper că v-am adus câteva informații de interes. Știu că așteptați un Rezumat de Noapte. Acela va veni în zilele următoare, în funcție și de cum mă lasă fiică-mea să mă concentrez și scriu, însă n-am vrut să ratez prezentarea Planului pentru Victorie, un eveniment important din punct de vedere infromațional, politic și (sper eu) militar.
Slava Ukraini!

 

Radu Hossu 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.